5.6.2015

Nojatuolin kankaan maalaus


Vanha nojatuoli kaipasi kipeästi uutta verhoilua. Vanha kangas oli kulahtanut ja tahrainen eikä värikään passannut sisustukseen. Ennen kuin säntäisin kauppaan ostamaan uutta verhoilukangasta, päätin kokeilla maalata tuolin, meni syteen taikka saveen.

Tiesin ennestään, että kangasta voi maalata ja googlettamalla löysinkin useita eri projekteja. Moni oli kokeillut akryylivärejä, joita on ohennettu textile mediumilla (tai fabric mediumilla, joka on sama asia). Tämä aine tekee maalista tekstiileille sopivaa eikä haalista väriä. Pinnasta tulee kangasmainen ja se kestää hyvin konepesua. Aine on kuitenkin kallista.
118 ml:n pullo maksaa n. 12 euroa eikä sillä määrällä tee vielä ihmeitä.
Jotkut olivat kokeilleet korvata mediumia myös hiusten hoitoaineella ja vedellä.

Toinen vaihtoehto oli kalkkimaali, jota sutivat yhtä lailla nojatuoleille ja sohville.

Minulla sattuikin olemaan akryyliväriä, joten ei kun tuumasta toimeen. Tein ensin kokeiluja eri maalisekoituksilla, jotta tietäisi miltä pinta tuntuu kuivuttuaan ja kuinka väri haalenee vedellä ohennettuna. Videosta näette miten minulle loppujen lopuksi kävi.


Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen vaikka alkuun oli sellainen tunne, että tuolista tuli liian kalpean värinen, olisi ehkä pitänyt laittaa vähän enemmän tummaa maalia sekaan. Pelkäsin myös, että pinnasta tulee muovimainen, joka halkeilisi käytössä, mutta pinta tuntuukin oikein hyvältä eikä monikaan varmasti huomaisi, että kangas olisi maalattu, jos ei tietäisi.
Alun karheus lähti kevyellä hiekkapaperihionnalla ja kostealla pyyhkimisellä.
Aika näyttää miten pinta muuttuu käytössä.

Maalin sekoitin itse Tikkurilan Remontti-Ässillä, kipsillä ja vedellä.

nojatuolin maalaus

Maali saa olla reilusti ohennettua, melkein maitomaista.
Kangas kannattaa kostuttaa hyvin suihkupullolla ennen maalin levittämistä, että maali levittyy tasaisemmin.
Maalin täytyy antaa kuivua kunnolla ennen uutta maalikerrosta, mielellään 24 tuntia.

EDIT 14.10.2016
Katso miltä tuoli näyttää vuosi maalaamisen jälkeen tästä26 kommenttia:

 1. Aivan mahtava kokeilu taas tämäkin, ja voi miten onnistunut lopputulos! Ihanan viitseliäs olet kyllä :) Mulla alkoi katse harhailla että mihin kokeilisin tuota itsekin, vielä en keksinyt mutta ihan taatusti menee pakko koklaa-listalle tämä idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi, jos ei kotoa löydy sopivaa kohdetta, niin kierrätyksestä löytyy varmasti :D

   Poista
 2. Mitä luulet, jos kokeilisi valkoisella akryylimaalilla, onnistuisikohan? Mulla on kaksi vanhaa ja kulahtanutta Nanna-lepotuolia, joita mies ei raski nakata pois. Ovat rumia, mutta ehkä maalaus saisi ne uuteen kukoistukseen...nykyinen kangas on yksivärinen vaaleankeltainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, jos tuoleilla ei ole niin väliä, jos lopputulos ei onnistukaan täydellisesti. Tuota textile mediumia jos raaskit ostaa, niin tulos voi olla parempi.
   Tässä alla on linkki, jossa on ohjeita ja vinkkejä kankaan maalaamiseen.
   http://www.hypheninteriors.com/2011/03/painted-upholstery-process-revealed.html

   Poista
 3. Nytpä tulikin hieno ihan kuin uusi. Kyllä onkon parempi kun poisti ne koristenauhat.

  VastaaPoista
 4. Upea tuli tuolista, minustaki tuo on kuin uusi!

  VastaaPoista
 5. siis ei voi olla totta...en oo kuullutkaan moisesta. Ihan huikea lopputulos,. Kiitos taas vinkistä Kati ja mukavaa loppuviikkoa

  VastaaPoista
 6. Ihan totaalisen uusi asia tuo kauttaaltaan kankaan maalaus! Mietin mitenkähän jos maalaisi silkkipainovärillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silkkipainoväreistä minulla ei ole kokemuksia ollenkaan, mutta miksipä ei onnistuisi, jos kangas sattuu olemaan oikeanlainen. En tiedä miten peittäviä ovat ja miten kestävät käytössä. Kokeile ihmeessä, jos sinulla on sopiva kohde ja kerro myös meille miten kävi :)

   Poista
 7. Mitä tuolille kuuluu nykyään? Olisi edessä kokonaisen sohvan maalaus ja mietin uskallanko kalkkimaalia kokeilla siihen hommaan. Miten kestää kulutusta, kastuessa lähteekö maali pois ym. Kangas on myös sellaista kiiltävää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, tuolille kuuluu ihan hyvää. Se on ollut aika vähällä käytöllä, koska emme vietä kovinkaan paljon aikaa tuossa olohuoneessa, eli tuoli ei ole ollut kovan kulutuksen alla. Kastuessa maali ei lähde pois. Pinta tuntuu nahkealta (voisi verrata mattapintaiseen vahakankaaseen).
   Istuinosan pintaan jää "pakaran jäljet" kun siitä nousee.
   Kuvaan perjantain videolle pätkän tuolista, niin näet miltä se näyttää :)

   Poista
 8. Vau tulipas hieno! Ei kai siitä tartu väriä jos siinä istuu ja hankautuu?
  Haluaisin värjätä päiväpeiton. Mitä luulet soveltuisiko akryylimaali siihen tarkoitukseen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Tuolin kuivuttua maali ei irtoa, vaikka sitä hankaisi. Periaatteessa voisi verrata maalattuun seinään, josta ei irtoa maalia vaikka sitä pyyhkii kostealla rätillä.

   Akryylimaalilla tulee varmasti vähän pehmeämpi lopputulos, kuin tuolla remonttimaalilla, jolla loppujen lopuksi jouduin maalaamaan tuolin, joten akryylimaali voisi hyvinkin toimia. Kankaan materiaali voi toki vaikuttaa paljonkin lopputulokseen ja pesunkestävyydestä en osaa sanoa. Jos päiväpeitellä ei ole enää niin väliä, vaikka menisi pilalle, niin sitä voisi kokeilla. Akryylimaalin menekkiä en valitettavasti pysty sanomaan, kun siihen voi vaikuttaa niin moni asia. Ja päiväpeitteen pinnasta tulee varmaan kankeampi, kuin ennen.

   Jos kokeilen maalata päiväpeitteen, niin kerrohan, kuinka kävi. Olisi mielenkiintoista tietää :)

   Poista
 9. Maalasin ruiskulla markiisin ulkokeinun katoksessa käytin betoluxia joka oli reilusti ohennettu. Auringonpolttamasta kankaasta tuli kuin uusi ja nyt se pitää myös vettäkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava juttu! Kiva kuulla, että sait uudistettua katoksen helposti.

   Poista
 10. Sohvanmaalaus haaveissa ja kukaan ei osaa sanoa käyttökokemusta. Nytkun tuoli on ollut sinulla jonkin aikaa, niin miten tuo maali on pysynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maali on pysynyt oikein hyvin. Ei ole tullut halkeamia eikä maali ole kulunut mistään. Jos sohva on kovassa käytössä, siihen todennäköisesti jää pintaan istumajäljet siitä noustessa eli (pakaran jäljet). Sohva ei käsittelyn jälkeen ole niin miellyttävä pinnaltaan, kuin kangassohva. Pinta tuntuu karheammalta ja kovemmalta (kuin kovettunut nahka). Mutta olen oikein tyytyväinen tuoliin edelleenkin. Voisin laittaa blogiini parin viikon sisällä kuvia tai ehkä videota tuolin kunnosta vuoden käytön jälkeen.

   Poista
  2. Hei Mia, nyt sain vihdoin kuvattua tuolin kuntoa videolle. Löytyy uusimmasta postauksesta.
   http://katinasiat.blogspot.fi/2016/08/missa-kunnossa-on-vuosi-sitten.html

   Poista
 11. Todella upean tuunauksen olet tehnyt.. tuoli on kuin uusi ja niin tyylikäs!

  VastaaPoista
 12. Kiitos tästä ideasta! Tartuin toimeen ja kaksi nojatuolia ovat saaneet ensimmäisen kerroksen maalia ylleen. Mietin mahdoitko hioa pintaa maalauskertojen välissä, vai vasta toisen maalikerroksen kuivuttua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Hienoa, että olet uskaltanut kokeilemaan :)
   Jos pinta tuntuu karhealta, niin kannattaa hioa kevyesti karheus pois myös maalauskertojen välissä.

   Poista
  2. Kiitos, taidan toimia niin. On nyt ehtinyt kuivumaan 8 t ja karhealle tuntuu. Hienolle kuitenkin näyttää ja olen innoissani :) varastossa piilotelleet nojatuolit saa nostaa esiin...

   Poista
 13. Aivan upea tuoli tuli! Minulla olisi valkoisen jätti sohvan maalaus edessä, mutta haluaisin täysin mustan lopputuloksen, olisiko sinulla tietoa/neuvoja miten saisin sen tehtyä että tulisi hyvä lopputulos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon.
   Riski on aina olemassa, että lopputuloksesta ei tulekaan sellaista, kuin oli ajatellut. Sävy saattaa ollakin väärä kankaan päällä, kuin muissa materiaaleissa jne.

   Jos sekoitat maalin itse, niin kannattaa varmistaa, että maalia on tarpeeksi tai kannattaa ainakin katsoa sekoitussuhde tarkkaan ettei uusi seos poikkea sävyltään. Kankaan materiaalista riippuen maali voi imeytyä siihen eri tavalla.

   Uskoisin, että mustaan maalipintaan tulee käytössä vaaleita naarmuja. Osa ehkä häviää kostealla liinalla pyyhkimällä.

   Jos sohvalla ei ole mitään arvoa, niin ei kun kokeilemaan 🙂 Toivottavasti tulee kiva sohva.

   Poista

Kiitos kommenteista!