26.2.2015

Rembrandtia... vai onko sittenkään

Tässä tulee jatkoa edelliseen, tontilta löytyneisiin aarteisiin.

Tontin takaosassa oli pulpettikattoinen ulkorakennus. Tyhjensimme sieltä, appiukon avustuksella, tavaroita vaihtolavalle, mutta pistin muutamia mielenkiintoisia esineitä talteen, mm. tuolin, jonka kunnostin ja josta löytyy vanha postaus sekä taulun kehyksen, jotka tuunasin uuteen elämään, postausta löytyy myös siitä.

Taulun kehyksen vieressä oli myös todella synkkä "Jeesus-taulu". Otin sen myös talteen, vaikka appiukko kannusti heittämään ruman taulun vaihtolavalle. Kului kuukausia ennen kuin aloin tutkia taulua tarkemmin. Luin taulun alaosasta tekstin "Rembrandt", jolloin kylmänhiki kihosi otsalle.

Kuva esittää Jeesusta Emmauksessa (Supper at Emmaus)

Tarkemmin tutkittuani asiaa, sain selville, että kyseessä on todennäköisesti Julius Rosenbaumin tekemä etsaustyö. Rosenbaum syntyi 18.2.1848 Ruotsissa (Sala) ja kuoli 31.12.1929 Kööpenhaminassa. Hän oli tanskalainen litografi ja muotokuvamaalari. Kynällä kirjoitettu nimi, kuvan alareunassa, poikkeaa kuitenkin suuresti netistä löytämistäni muista hänen etsauskuvista, joten täysin varma en ole, että kyseessä on sama Rosenbaum.

Alkuperäinen kuva on öljyvärityö, jota luultiin ensin Rembrantin alunperin maalaamaksi. Myöhemmin todettiin, että maalauksen on tehnyt hänen oppilaansa vuonna 1648, Rembrantin työpajassa. Rosenbaum on kaivertanut maalauksen pohjalta etsaustyön. Täsmälleen samaan pohjautuu myös norjalaisen Johan Nordhagenin (1856-1956) tekemä etsaus (kuva). 

Paperin vesileimoista ilmenee, että paperi on tehty Amsterdamissa, Hollannissa, mutta ajankohtaa ei ole tiedossa. Paperitehtaan perusti Pieter Smidt van Gelder vuonna 1896.

Taulu ei ole päässyt seinää koristamaan, vaan on meillä kaapin kätköissä. On mielestäni liian synkkä sävyltään ja kehys ei ole kovin hyvässä kunnossa, joten on siksi piilossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista!